Herken je dit?

Pijnlijke spieren, stijfheid, slaapproblemen, concentratieproblemen, vermoeidheid, buikpijn, hoofdpijn, gejaagd gevoel?

Ben je nieuwsgierig om meer te weten te komen over de invloed van een massage op de klachten bij Fibromyalgie? Hieronder leest u wat fibromyalgie is en wat de massages inhouden. Voor meer informatie mag u altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

De naam fibromyalgie komt van fibro(bindweefsel) myo (spier) en algie(pijn). Het betekend dus bindweefselspierpijn. De spieren zijn veel te gespannen en dit veroorzaakt spierpijn en pijn aan de aanhechtingsplaatsen van de spieren en pezen. De ontstekingen zijn niet direct aantoonbaar echter is er wel sprake van chronische pijn. Het is GEEN psychische ziekte (wat veel mensen wel denken), wel is er een verband te constateren tussen CVS/ME (chronisch vermoeidheidssyndroom) en emotionele en fysieke klachten. Over fibromyalgie bestaan veel misverstanden: het wordt ook wel eens weke-delen-reuma genoemd, wordt vergeleken met CVS/ME, wat dus niet klopt! Er is echter geen eenduidige oorzaak en evenmin een medicijn tegen fibromyalgie.

Kenmerken van fibromyalgie:

 • Pijn in de omgeving van de gewrichten en de aanhechtingen van spieren en pezen;
 • Last van stijfheid. Vooral ‘s ochtends en na lange periodes van staan, zitten of liggen in dezelfde houding;
 • Depressief gevoel;
 • Hoofdpijn die lijkt op migraine;
 • Allergische reacties, infecties (tekenbeet) glutenintolerantie, pijnlijke menstruatie, gezwollen handen/voeten, onregelmatige hartkloppingen, verminderd libido;
 • Eczeem, huiduitslag, verhoogde zweetafscheiding, droge huid;
 • Traag metabolisme;
 • Hyperventilatie;
 • Restless legs;
 • Duizeligheid (concentratie probleem);
 • Stemmingswisselingen;
 • Koude handen/voeten;
 • Hormonaal;
 • Prikkelbare darmsyndroom, diarree.

Oorzaken van fibromyalgie:

De meeste deskundigen op dit gebied zijn van mening dat fibromyalgie door meerdere factoren wordt bepaald. Zo kan bijvoorbeeld een darminfectie aanleiding geven tot voedselovergevoeligheid en een verzwakking van het immuunsysteem. Deze verzwakking kan dan weer leiden  tot grotere gevoeligheid voor infecties. Fibromyalgie patiënten hebben vaak last van schimmelinfecties, ook komt het prikkelbare darmsyndroom vaak voor bij fibromyalgie.
Ook de ziekte van Lyme (besmette tekenbeet) kan fibromyalgie veroorzaken. Er zijn nogal wat fibromyalgie patiënten die zonder dat ze dit weten rondlopen met een tekenbeetbesmetting. Sommige deskundigen beweren dat fibromyalgie mede ontstaat door toxische overbelasting. Als de lever niet meer in staat is om gifstoffen te verwijderen, dan worden deze opgeslagen in de spiervezels en het bindweefsel. Daarnaast kan op latere leeftijd een hormonale disbalans (schildklierproblemen) een rol spelen.
Maar evenzeer kan huidige of vroegere emotionele stress een rol spelen. Men zegt dat 75% van de oorzaken van fibromyalgie een emotionele oorsprong heeft. Doordat chronische stress vaak diep in het onderbewuste systeem aanwezig is, kunnen slaapproblemen ontstaan. Een fibromyalgie patiënt is vaak verstijfd en vermoeid na de nachtrust. Wellicht is het onderbewustzijn tijdens de slaap nog steeds bezig met de verwerking of herbeleving van emotionele problemen uit het verleden. Van een herstellende diepe slaap is dan geen sprake.
Het meest typerende bij fibromyalgie zijn de pijnpunten of tenderpoints, waarbij 11 van de 19 punten pijnlijk moeten zijn. De tenderpoints zijn gelokaliseerd op de nek, schouders, lendenstreek, heupen, voeten, knieën, borst, aangezicht, enkels en armen. En sinds kort is er de 19e: net boven de navel.

Bestaat er een medicijn voor?

Nee, helaas bestaat er nog geen medicijn tegen fibromyalgie. Wel kan er gekeken worden naar de leefstijl- en voedingspatroon. Met een aantal aanpassingen kunt u uw situatie zodanig veranderen, zodat er meer verlichting van de pijnen ontstaat. In combinatie met deze massage op een regelmatige basis heeft het pas werkelijk effect op uw specifieke situatie!

Mijn begeleiding bestaat uit een combinatie van gesprek, ‘plaatselijk behandelen’ én/of massage. Hierbij ga ik samen met jou op zoek naar waar je pijn vandaan komt en/of zich situeert, en tegelijk zoeken we samen naar JOUW ‘range of motion'(pijngrens). Deze combinatie kan jouw bewustwordingsproces versnellen en je helpen terug bij je authentieke, wezenlijke kern te komen.

Er bestaan 3 massages:

(ook zeer geschikt voor mensen die geen fibromyalgie hebben)

 • Ter bevordering van de nachtrust
 • Tegen pijn in het algemeen
 • Tegen hoofdpijn

Ter bevordering van de nachtrust:
Slaap je slecht? Sta je vermoeid op?
Probeer dan deze massage, deze massage is tevens geschikt voor mensen die in het algemeen slecht slapen, je hoeft dus geen fibromyalgie te hebben om deze massage te ondergaan.
De massage die langzaam en met weinig kracht wordt uitgevoerd. Dit ter bevordering van de stimulatie van het parasympathische zenuwstelsel. Hierbij worden de rug, benen, voeten, armen, handen en het hoofd gemasseerd met heerlijke warme olie. Deze behandeling heeft het meeste effect aan het einde van de dag of in de avond.

Fibromyssage tegen pijn:
Bij deze massage gaan we op zoek naar 11 van de 19 tenderpoints en maken we ook gebruik van warme olie, er zullen 3 drukpunten per keer worden aangepakt.
Ook mensen die geen fibromyalgie hebben zijn van harte welkom, er zullen dan ook meerdere punten aangepakt kunnen worden.

Fibromyssage tegen hoofdpijn:
Vaak last van hoofdpijn? Probeer dan deze massage eens uit.
Ook geschikt voor mensen die geen fibromyalgie hebben.
52% van de fibromyalgie patiënten heeft vaak hoofdpijn.
Men kent verschillende hoofdpijnen en oorzaken ervan. Door deze fibromyssage proberen we die hoofdpijn te verzachten.

Een massage brengt het lichaam tot rust en zorgt voor balans in het lichaam.

De ademhaling wordt weer normaal, het hartritme daalt en de stress en pijn in het lichaam verminderen.

 • Het versterken van lymfesysteem;
 • Verlichting van spierkrampen;
 • Verlagen van de bloeddruk;
 • Opname van zuurstof in de spieren;
 • Vrijgeven van de natuurlijke pijnstiller – Endorfine.

Tijdens deze massage staat het verlichten van de pijn voorop. Na het vaststellen van de pijn (locaties en pijnniveau) wordt de massage gestart. Tijdens de massage wordt het bindweefsel tot rust gebracht en worden gespannen en stramme punten verlicht. Geef aan als je iets als niet prettig ervaart en probeer zo min mogelijk te praten. Geef je in ieder geval zoveel mogelijk over aan de massage zodat u en uw lichaam helemaal tot rust komen.

Mijn begeleiding bestaat uit een combinatie van gesprek, ‘plaatselijk behandelen’ én/of massage.
Hierbij ga ik samen met jou op zoek naar waar je pijn vandaan komt en/of zich situeert, en tegelijk zoeken we samen naar JOUW ‘range of motion'(pijngrens).
Deze combinatie kan jouw bewustwordingsproces versnellen en je helpen terug bij je authentieke, wezenlijke kern te komen.

Less is more. De behandeling zelf zal nooit langer duren dan 45 min.
Een intake en eerste behandeling kost €60,-. Nadien beslist u of u de therapie verder wilt voortzetten.
Fibromyssage ter bevordering van de nachtrust: € 45,-
Fibromyssage tegen pijn: €45,-
Fibromyssage tegen hoofdpijn: €45,-

TIP!

Rittenkaart, bij afname van een rittenkaart krijgt u 20% korting 6 of 8 behandelingen.
6 behandelingen: €216
8 behandelingen: €288